9.12.09

Dada - ism

Dada asal perkataanya dikatakan bermula di Romania, ha Romania. Berat ke? kalau berat pegi tengok TV. Perkataan Da-Da apabila diterjermahkan kedalam bahasa Inggeris ia setara dengan "Yeah-Yeah", macam yang Bandi Amuk selalu cakap tu la. Tapi Aku tak sure dia tu pengikut Dadaism atau tak. Da itu dalam Romania membawa makna "benar"!

Namun pendapat mengatakan belum tentu diambil dari itu, tetapi itu adalah kebarangkaliannya yang hampir.

Dadaism gerakan yang bermula di Zurich selepas perang dunia kedua. Subjek utama dadaism adalah kiritikan perang yang sial. Kebodohan perang menyebabkan manusia merasa dunia ini sangat celaka haram jadah! Kegiatan dada termasuk rapat umum, demontrasi, penerbitan sastera jurnal, seni visual, puisi dan teater.

Selanjutnya gerakan dadaism turut mempengaruhi gerakan lain seperti Surrelism, Pop Art, Fluxus dan Punk Rock. George Grosz berpendapat bahawa seni Dadaist adalah lambang "protes terhadap dunia yang sedang menuju kehancuran".

6 comments:

en.Adam said...

ilmu baru.terima kasih.aku suka dengan gerakan dada ism ni dan juga perang dunia ke dua

patungcendana said...

adam suka perang dunia ke dua?

bias® said...

aku tak baca pun.

Pegawai Khalwat said...

kini dada ism banyak diamalkan di kelab-kelab malam dengan baju low cut bagi gadis dan baju butang dibuka bagi jejaka.

betoi ka teori ni?

aloy_paradoks said...

En Adam :
terima kasih..

Patungcendana :
suka dua dua,

Bias :
bagus..

Pegawai Khalwat :
ooorrr begitu ye... erm/....

el-jober said...

buat event pasal dadaism laa pulok